Szolgáltatások


1 . Domain név feloldás (DNS)

A domain név feloldás segítségével alakíthatók át a felhasználó számára is könnyen megjegyezhető domain nevek (pl.: bibl.hu) a gépek által értelmezhető IPv4 (pl.: 193.225.14.93), vagy IPv6 (pl.: 2001:738:0:420::1b) címekre a felhasználás céljától függően. A fordítást az alkalmazások ezt - külső segítséggel - automatikusan elvégzik. Fontos, hogy a feloldást végző szerverek IP címei megfelelően legyenek konfigurálva, ennek hiányában ugyanis egy cím-feloldás sem lehet sikeres, és az Interneten minden elérhetetlenné válik.

Amennyiben az Ön számítógépe DHCP protokollon keresztül, automatikusan kapja meg a hálózati konfigurációját, ezzel a beállítással sem kell foglalkoznia, a Bibl hálózati eszközök a megfelelő konfigurációt juttattják el a végponthoz.

Amennyiben a munkaállomását, szerverét manuálisan konfigurálja, kérjük győződjön meg arról, hogy a DNS kiszolgálók IP címei:

 • 193.225.14.58
 • 193.225.13.113

A fenti címek közül - szolgáltatásbiztonsági okokból - érdemes minél többet felvenni a beállítások közé, egyet azonban mindenképpen szükséges.

2 . Domain és IP regisztráció

Az előző pontban említett domain név - IP cím összerendelések meghatározása domain regisztrátorokon keresztül - külön költség fejében - igényelhető. NIIF Tagintézményként Önnek is nyújtjuk regisztrátori, illetve igény szerint elsődleges és másodlagos DNS kiszolgálási szolgáltatásunkat. Saját domain igénylésüket (pl.: intezmenynev.hu), illetve bibl aldomain igénylés esetén (pl.: intezmenynev.bibl.hu) kezdeményezhetik az NIIF Intézet szolgáltatás igénylő felületén keresztül.

3 . Végponti eszközök konfigurációs igényeinek kezelése

Amennyiben a végponti eszközökkel konfigurációjával kapcsolatban merülnének fel kérdései, kérjük keresse fel ügyfélszolgáltunkat e-mailben.

4 . Webszolgáltatás

A szolgáltatást igénybe vevő intézmények számára lehetőséget biztosítunk saját weboldaluk elhelyezésére az interneten. A honlapokat alapértelmezett esetben http://www.intezmenynev.bibl.hu domain név alatt lehet elérni, ugyanakkor lehetőséget biztosítunk saját tulajdonban lévő domain nevek használatára is.

A kiszolgálást Linux alapú operációs rendszeren futó Apache 2.2 webszerver biztosítja. A szervereken tartalom elhelyezése, a meglévő tartalom hozzáférése, módosítása SFTP kliensprogramokkal lehetséges megfelelő autentikáció után. Statikus és dinamikus tartalom feltöltésére egyaránt lehetőségük van az intézményeknek. A dinamikus tartalmakat PHP 5.3 környezet dolgozza fel.

A honlapokhoz az ügyfélszolgálaton keresztül igényelhető MySQL 5.1 környezetben futó adatbázis is.

Az SFTP általi feltöltés az alábbi módon lehetséges:

 • A kiszolgáló címe: sftp.sulinet.hu
 • A port száma: 22
 • Felhasználói név: intezmenynev.bibl.hu (az "intezmenynev" helyére az alapértelmezett fiók nevét kell behelyettesíteni a "www." rész nélkül)
 • Jelszó: az eddig használt jelszó, amely tehát nem változott az átállás során (amennyiben ez mégsem volna megfelelő, kérjük próbálkozzanak meg az utolsó karakter elhagyásával)

Megjegyzés: Linux alapú kiszolgálók a könyvtárak és fájlok neveiben megkülönböztetik a kis és nagybetűket!

5 . Levelezés integrált vírus és spam szűréssel

Kimenő levelek kiszolgálója: mail.bibl.hu

 • azonosítás nélkül a koznet tartományból a 25 porton érhető el
 • jelszavas azonosítás esetén a levelezéshez használt felhasználónév/jelszó párossal bármilyen IP címről a 465 porton, SSL hitelesítéssel érhető el

Bejövő levelek fogadása:

 • IMAP: imap.bibl.hu 143 port SSL nélkül
 • POP3: imap.bibl.hu 110 port SSL nélkül

Felhasználói adatok az felhasznalonev@intezmeny.koznet.hu fiókokhoz:

 

Felhasználói adatok a felhasznalo@koznet.hu fiókokhoz:
A felhasznalo@koznet.hu fiókok továbbra is az eredeti beállításokkal és a korábbi helyen érhetők el!

Fontos!: A domain nevek és azok IP címei változhattak, amennyiben tűzfalban, vagy máshol a címek helyett IP címeket konfiguráltak, azok helyességét érdemes ellenőrizni!

6 . Levelekhez történő hozzáférés webmail felületen keresztül

A leveleket a http://webmail.iif.hu/ címen keresztül érheti el.
 
Felhasználói adatok a felhasznalo@intezmeny.koznet.hu fiókokhoz:
 
Felhasználói adatok a felhasznalo@koznet.hu fiókokhoz:
A felhasznalo@koznet.hu fiókok továbbra is az eredeti beállításokkal és a korábbi helyen érhetők el!

7 . Levelezési lista és lista archívum

Az NIIF Intézet levelezési lista és lista archívum szolgáltatása valamennyi Tagintézménye számára, így mostantól az Önök számára is elérhető. Levelezési listát az NIIF Intézet szolgáltatás igénylő felületén keresztül igényelhetnek.

8 . Időszinkronizációs szolgáltatás (NTP)

A világhálóhoz kapcsolód számítógépek programozhatók úgy, hogy az úgynevezett NTP (Network Time Protocol) segítségével, rendszeresen, közvetett módon, rendkívül pontos atomórákhoz igazítsák a belső óráikat. Ez a korábbi Köznet-es gyakorlattal ellentétben nem csak az ezen szolgáltatási kör, hanem valamennyi magyarországi végpont számára eléhető pool-on keresztül történik, amelyhez Intézetünk számos csomópont üzemeltetésével járul hozzá.

A szolgáltatás használatához nincs szükség másra, csupán a klienseken kell beállítani, hogy azok a kötkező időszinkronizációs szerverekhez kapcsolódjanak:

 • 0.hu.pool.ntp.org
 • 1.hu.pool.ntp.org
 • 2.hu.pool.ntp.org
 • 3.hu.pool.ntp.org

A mechanizmus mögött működő algoritmus ezek után biztosítja, hogy az Önök munkaállomásainak órái, a mi szervereink segítségével, a mindenkor elérhető legpontosabb időt mutassák.

Fontos! Ezen beállítások eltérnek a Köznet szolgáltatás korábbi paramétereitől!